Interview met studente Nina Kuiper

“Ik had het eigenlijk altijd heel erg koud...”

Nina, derdejaars student Euritmie vertelt:

Ik had het altijd heel erg koud. Maar sinds ik euritmie ben gaan doen, voelt het alsof mijn temperatuur in orde is gekomen. Heel bijzonder. Ik heb het nu eigenlijk nooit meer koud !

Toen ik kennismaakte met euritmie heb ik ervaringen gehad waarvan ik merkte: wow, dit gaat veel verder dan alleen maar dans of beweging ! Na een tijdje merkte ik : goh, ik zit eigenlijk heel goed in mijn energie!

Hoofd, Hart en Lichaam verbinden

Nina heeft altijd heel erg van bewegen gehouden. Als kind verzon zij samen met haar vriendinnetje dansjes en voerde deze voor de familie op.

Toen zij met 18 jaar niet werd toegelaten voor de dansacademie begon ze met de studie Art en Design. En na een jaar stapte ze over op Creative Writing. Maar ze is altijd blijven dansen bij verschillende dansscholen.

Daar voelde ze dat ze een soort van diepere laag miste. Die kon ze er voor zichzelf dan wel bij bedenken, maar toch was het voor haar te zeer op het fysieke gericht.

Ze zegt : “Bij de euritmie-opleiding is heel veel aandacht voor bewustzijn, lichaamsbewustzijn, maar ook je verhouding tot de ruimte en de mensen om je heen.

En innerlijk bewustzijn: ‘wat voel ik eigenlijk?’ Het is voor mij heel erg een gevoelsopleiding.

Ik leer hier eigenlijk om hoofd, hart en lichaam te verbinden.”

Diepere laag, Muziek en Poëzie

Met de lockdown voelde ze “ik wil gewoon bewegen, maar ik wil ook dat het niet alleen esthetisch is, maar dat het ook echt een expressie is van wat ik voel en van de muziek.” Daar was ze heel erg naar op zoek. Toen kwam ze bij de euritmie terecht en ze kwam er achter dat hier ook op taal wordt bewogen . Toen was het¨ alsof echt alles op zijn plek viel: ze vond in die beweging die diepere laag, de verbinding met muziek én ze kon haar liefde voor taal en het schrijven en poëzie ook met het bewegen verbinden!

De Lessen

Ze vindt het fijn dat het een kleine opleiding is met veel persoonlijk contact. Er is veel tijd en ruimte voor ieders eigen leerweg. Hier wordt echt gekeken naar jou, wie je bent als mens.

Ze is nu bezig met een kunstzinnig groepsproject met zeven studenten van 19-33 jaar. “Het is eigenlijk altijd gezellig in de klas. We kunnen veel lol hebben met elkaar, maar we weten ook wanneer we serieus aan de slag moeten.”

Verder is de BA ook een pedagogische opleiding. In het eerste en tweede jaar heb je één uur pedagogische euritmie. In het eerste jaar doe je snuffelstages en in het tweede jaar ga je al een spel of oefening met een klas doen.

Haar oma zei al: “je moet later met kinderen gaan werken !”  Maar toen ze 18 was voelde ze, dat ze die verantwoordelijkheid nog niet aan zou kunnen. Pas nu ze wat ouder is, voelt ze dat ze dat wel kan.

Na de opleiding wil Nina eerst kunstzinnig verder.

Master Euritmietherapie

Daarna overweegt ze de master Euritmietherapie te gaan doen. Het lijkt haar fantastisch om te leren hoe de euritmie in het lichamelijke doorwerkt. En je krijgt een brede basis aan medische vakken. Deze master kun je doen bij de Alanus Hochschule, in Duitsland of in Engeland. Vanwege de taal kiest ze dan voor Engeland.