Opleiding


Lees hier het interview met studente Nina Kuiper.

Vanuit de antroposofische geneeswijze leer je therapeutisch werken met bewegingsoefeningen voor alle leeftijden en bij vele klachten en ziektebeelden. In de opleiding staan scholing van je “instrument” (je bewegingslichaam), therapeutische vaardigheden en medische kennis centraal.

Je hebt twee routes om euritmietherapeut te worden:

Route 1:
– BA docent dans/euritmie aan de Hogeschool Leiden
– MA Euritmietherapie aan de Alanus Hochschule (Duitsland of Engeland)

Route 2:
– Vierjarige voltijdsopleiding tot Euritmietherapeut in Zwitserland

Hogeschool Leiden

Je start aan Hogeschool Leiden, de voltijd of deeltijdopleiding BA docent dans-euritmie. Hier werk je drie jaar aan de euritmie als kunst: het omzetten van gedichten en muziek in een mooie voorstelling. Poëzie, muziek en kunstzinnige euritmie zijn dan ook belangrijke vakken. Daarnaast leer je het lesgeven (pedagogiek en didactiek) en leg je een accent op het lesgeven aan  kinderen (basisschool en middelbaar onderwijs) of lesgeven aan volwassenen (bedrijfsleven en cursussen). Met je BA diploma kun je euritmieleraar worden.

Vervolgens ga je naar Duitsland (Alanus Hochschule nabij Bonn) of Engeland om een Master Euritmietherapie te behalen (zie: alanus.edu). Dan kies je voor onderwijs in het Duits of in het Engels. In twee of drie jaar deeltijd leer je alle medische kennis en vaardigheden die je nodig hebt voor je beroep.


Heileurythmie-Ausbildung Dornach

In Zwitserland (bij Basel) kun je met een vier tot vijfjarige voltijdsopleiding meteen euritmietherapeut worden(zie heileurythmie-ausbildung.ch). Het diploma is erkend als complementaire therapie door de Zwitserse overheid en de therapie wordt vergoed door alle verzekeringen in Zwitserland. Overdag van maandag tot donderdag zijn er lessen. De rest van de week is zelfstudie of gelegenheid voor een baantje erbij. De voertaal is Duits. Fondsen stellen studiebeurzen beschikbaar.


Beide routes hebben als afsluiting een zes maanden durende “grote stage”. Deze kun je doen waar je wilt, bijvoorbeeld in een ziekenhuis in Berlijn of bij Stuttgart, of in de gehandicapten- of ouderenzorg, psychiatrie  of in één van de zelfstandige praktijken in Nederland.

Wereldwijd zijn alle euritmietherapie-opleidingen gebonden aan eenzelfde opbouw van het curriculum en van daaruit krijgt ook iedereen bij het behalen van zijn diploma tevens een Internationaal diploma van de Medische Hogeschool aan het Goetheanum (zie Kurrikulum Heileurythmie.pdf) Bijscholingen worden ook internationaal aangeboden, zodat er een levendige internationale uitwisseling is. Het niveau van de opleidingen is HBO/masterniveau (6 tot 7).

De opleidingen tot euritmietherapeut wereldwijd zijn erkend door de WHO via de WHO Benchmarks.

Voor mensen die een vierjarige kunstzinnige euritmieopleiding hebben gedaan, zijn er op dit moment euritmietherapie-vervolg-opleidingen in Amerika, Japan, Taiwan, Rusland, Zuid Afrika en Wenen. Vragen hierover kun je stellen aan Mw. Renata de Zwaan ([email protected]).