Effecten van en ervaringen met Euritmietherapie voor kinderen

Coauteur(s) en/of redactie: Noortje van Steenbergen
Uitgever:
Taal: Nederlands
Download: Effecten van en ervaringen met Euritmietherapie voor kinderen – inclusief vragenlijst.pdf
In juni 2018 is een onderzoeksgroep bestaande uit vijf ervaren euritmietherapeuten en een onderzoeker gestart met een onderzoek naar effecten van en ervaringen met euritmietherapie bij kinderen in de leeftijd van 3 t/m 18 jaar.
• Tijdens het onderzoek is een monitoringsprocedure ontwikkeld waarmee routinematig relevante achtergrond kenmerken van de deelnemende kinderen en euritmietherapie-specifieke en door ouders/ verzorgers (en enkele leerkrachten) gerapporteerde effecten en ervaringen konden worden gemonitord.
• In de periode maart 2019 – juli 2021 hebben in totaal 101 kinderen aan het onderzoek deelgenomen: 42 kinderen in de leeftijdscategorie 3 tot 6 jaar (41,6%), 49 kinderen in de leeftijdscategorie 6 tot 12 jaar (48,5%), en 10 kinderen in de leeftijdscategorie 12 t/m 18 jaar (9,9%).
• Van deze groep kinderen zijn er 26 waarvan alle vragenlijsten voorafgaand aan de behandeling en na de behandeling (vrijwel) compleet zijn ingevuld door zowel de euritmietherapeuten als de ouders/ verzorgers. Bij de resultaten worden afzonderlijk de resultaten van de 26 kinderen en de totale groep beschreven. Daarnaast worden ook de resultaten van 7 kinderen met een beperking verblijvend in een woongroep als aparte groep beschreven.
• De zorgvragen, geformuleerd door de ouders/ verzorgers, zijn zeer divers en hebben betrekking op: lichamelijke klachten/ handicaps, spraakproblemen/ taalontwikkeling, emotionele problemen, algemene ontwikkelingsproblemen, constitutionele problemen, gedragsproblemen, vermoeidheidsklachten, leerachterstanden, concentratieproblemen en/ of slaapstoornissen.
• In de groep van 26 hebben 17 kinderen (65,4%) nog niet eerder deze therapie gehad, en 9 kinderen wel, waarvan 3 kinderen (11,5%) één keer en 6 kinderen (23,1%) meerdere keren. In de totale groep hebben 53 kinderen (56,4%) nog niet eerder deze therapie gehad, en 41 kinderen wel, waarvan 21 kinderen (22,3%) één keer en 20 kinderen (21,3%) meerdere keren. In de groep kinderen met een verstandelijke en/ of een fysieke beperking (N=6) hebben 4 kinderen (66%) niet eerder euritmietherapie en 2 (33%) kinderen meer dan 1x euritmietherapie gehad.
• Statistisch significante verbeteringen tussen euritmietherapie specifieke observatie items voor en na de therapie werden gevonden voor vrijwel alle items in de categorieën fysieke lichaam, etherlichaam, astraallichaam, intentie, motoriek, euritmische bewegingen, en oefenen; zowel in de groep van 26 als in de totale groep.
Conclusies:
• De door de ouders/ verzorgers geformuleerde zorgvragen zijn zeer divers en hebben betrekking op medische, pedagogische en ontwikkelingsvragen.
• De door de ouders/ verzorgers, leerkrachten en euritmietherapeuten beschreven ervaringen met de euritmietherapie zijn overwegend positief.
• Er zijn duidelijke aanwijzingen dat euritmietherapie effectief is bij de behandeling van de beschreven indicaties. Dit is gebaseerd op kwantitatieve en kwalitatieve analyses en aanwijzingen voor zowel differencemaking evidence (bewijs dat er een verandering heeft plaatsgevonden) als mechanistic evidence (bewijs hoe de verandering tot stand is gekomen).
• De resultaten van het onderzoek geven voldoende rechtvaardiging voor vervolgonderzoek: theoretisch onderzoek, psychometrisch onderzoek naar het meetinstrument euritmietherapie specifieke observaties, routine outcome monitoring in de dagelijkse praktijk; en beter gecontroleerd effectonderzoek.
← Alle Publicaties ← Terug